Minneord Svein Arild Jakobsen

​Foto: Raymond Wardenær

EL/ES
11.09.2017
En kjempe har gått bort

​For noen dager siden tikket det inn en trist melding. Svein Arild Jakobsen, 59, er død. De aller yngste spillerne vet kanskje ikke hvem Svein Arild var, men da kan vi fortelle at han er den norske herrespilleren som har spilt flest landskamper, nemlig 132!
Han deltok i Nordisk Mesterskap allerede i Finland i 1980 og representerte da Brøstadbotn. Da han flyttet over til BK Tromsø, var han et fast innslag på landslaget i årene som fulgte. Under Spring Cup på Mallorca tok Norge en flott sjetteplass av i alt 16 lag.

Svein Arild tok kongepokalen og ble norgesmester for BK Tromsø i 1982/83, cupmester i 1983 og seriemester i 84/85. Han var også assisterende landslagstrener og fikk i 2014 Forbundets Hedersmerke for sin innsats for norsk volleyball.
Svein Arild er en person du la merke til, både som spiller og menneske. Vi husker godt glimtet han hadde i øyet, noe vi håper kommer fram på dette fotografiet.

Vi takker  for alt han har betydd for norsk volleyball og lyser fred over hans minne. Våre tanker går til hans nærmeste familie i disse dager.

Eirik Sørdahl, president Norges Volleyballforbund
Raymond Wardenær, tidligere ansatt i Norges Volleyballforbund
Eva Lio, Ass. Generalsekretær  Norges Vollleyballforbund


MINNEORD fra BK Tromsø

Svein Arild Jakobsen fra Tromsø og Dyrøy sovnet tirsdag 5. september inn etter et kort sykeleie på Universitetssykehuset i Nord-Norge. Våre tanker går nå til hans kone Lena og barna Ingrid, Jørgen og Anna. Svein Arild etterlater seg et stort tomrom, først og fremst for hans nærmeste familie, men også for de mange som fikk gleden av å kjenne ham.

Svein Arild var lærer og jobbet til det siste med skolesaker hos Fylkesmannen i Troms. Men for folk i Troms, og for volleyballspillere over hele landet, er han først og fremst kjent som en av norsk volleyballs fremste gjennom alle tider. Svein Arild innehar fortsatt rekorden for antall spilte landskamper for menn med 132 kamper, og som den soleklare ener for både BK Tromsø på tidlig 80-tall og senere for sitt kjære Brøstadbotn har han flere hundre eliteseriekamper og en rekke cup- og seriegull. Sammen med sine lagkamerater har han gitt idrettspublikum i Tromsø våre største opplevelser noen gang, ved å fylle Tromsøhallen flere ganger i de sagnomsuste europacupkampene midt på 80-tallet!. Etablerte profflag i en av verdens største idretter måtte slite hardt for poengene mot gjennomtrente «dverger» fra nord. Publikumsrekorden i norsk volleyball holdes fortsatt av BK Tromsø, og stammer fra disse kampene.

Han begynte sin karriere lokalt i Brøstadbotn, hvor lærer Roald Kongsro var en av dem som bidro til å plante volleyballfrøet i bygda. Så bar det til gymnaset i Finnfjordbotn, hvor han allerede der la ned et treningsarbeid som bar bud om hvor dette ville bære hen. Svein Arild var en foregangsmann, en leder og et forbilde. Lærerskolen brakte ham til Tromsø, hvor han var med på å løfte BK Tromsø til landets klart beste lag. Kjærligheten til hjembygda ga seg imidlertid aldri, og i 1986 bidro han til at fylket plutselig hadde to eliteserielag.  Svein Arild fikk flere gode år som spiller og trener i Brøstadbotn IL. Det resulterte i flere NM-finaler og to NM-gull. I de senere år var han også trener for aldersbestemte lag – han skulle i 2017-18 ha ansvar for BK Tromsøs u-13 og u-15 lag.

Det var Svein Arild som med sin gitar startet tradisjonen med å synge Halvdan Sivertsens «Venner» på banketten under veteran-NM. Vi må bare akseptere at vi ikke skal «bare vær i lag igjen», at vi har mistet en venn, en kjempe, en legende. Vi vil gjøre vårt beste for at volleyballvenner skal ha det bra, hver gang vi møtes, og minnes vår store helt hver eneste gang vi ser en ung volleyballatlet ta sats.

Takk for alt du har gitt til idretten vår! Hvil i fred, Svein Arild.

 

Edgar Broks, tidligere volleyballpresident
Stein-Gunnar Bondevik, tidligere volleyballpresident
Knut Perander, leder BK Tromsø
Halftan Sætherskar, leder Brøstadbotn IL